top of page

Planteninfo

Op deze pagina kan je meer informatie vinden over de aangeboden planten

8203-clematis.jpg
Clematissen als kleurrijke klimmers
​

Er is een enorme variatie aan clematissen, die ook wel bosrank of bosdruif worden genoemd. Clematissen komen in het wild vooral op het noordelijk halfrond voor. Er zijn zo’n 250 soorten bekend.

Alle clematissen groeien graag in lichte, wisselende schaduw tot volle zon, als hun wortels maar beschaduwd zijn. Het zijn immers bosrandplanten. Plant daarom lage planten rond hun voet en plant in humusrijke, goed doorlatende grond. Zorg voor een klimsteun waaraan ze zich met hun tentakels kunnen vasthouden.
Snoeien van Clematissen is afhankelijk van de bloeitijd. Vroege bloeiers eventueel na de bloei terugsnoeien, zomer- en laatbloeiers in het vroege voorjaar (maart). De in ons land gekweekte soorten en variëteiten zijn allemaal redelijk tot volkomen winterhard. Laat de grond waarin ze groeien niet uitdrogen. Geef bij het inplanten een goede, organische basisbemesting herhaal dat ieder voorjaar.

​

ae2bec_55536c764cb041769330cb0f06de111d~mv2.jpg

Toscaanse Jasmijn

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ook wel sterjasmijn genoemd, is een uitbundig bloeiende jasmijn met heerlijk geurende, witte bloemen. De Toscaanse Jasmijn heeft donkergroen, glanzend blad wat aan de plant blijft in de winter. De Jasmijn is een uitstekende groenblijvende klimmer  De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is veelzijdig in toepassingsmogelijkheden, zo kunt u de plant in de volle grond planten, maar het is ook erg geschikt om in een kuip te houden voor bijvoorbeeld op uw balkon.De Toscaanse Jasmijn bloeit in mei-september, en geeft de voorkeur voor een plekje in de volle zon. De winterhardheid is redelijk, temperaturen tot -15 graden kan de plant doorstaan, maar daarvoor dienen de planten wel beschut te staan. De koude oostenwind in de winter is funest voor wintergroene planten, waaronder de Toscaanse Jasmijn. Naast een beschutte standplaats is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Als de wortels nat staan tijdens de winter kan dit voor problemen zorgen. De planten kunnen dan ook minder tegen vorst.Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode. 

Wisteria%20sinensis_401x600.jpg
Blauwe regen

Blauwe regen is een echte klimplant. Deze tuinplant komt oorspronkelijk uit China en Japan. De Blauwe regen plant kan tot wel 20 meter hoog worden en 10 meter breed. Er zijn 2 soorten Wisteria, de rechtsdraaiende variant (Wisteria sinensis) en de linksdraaiende variant (Wisteria floribunda). De Wisteria sinensis bloeit iets eerder waardoor deze sneller wordt gekozen. Wil je Blauwe regen kopen? Kijk vooral hier even verder om informatie op te doen. Qua verzorging heeft de Blauwe regen niet heel veel nodig. Deze prachtige slingerplant is een echte eye-catcher en groeit tot wel 2 meter per jaar.

Geef de Blauwe regen regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Hij houdt van een relatief natte grond. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Geef liever 2 à 3 keer per week veel water dan elke dag een beetje (bij droge periodes). Dit voorkomt dat de wortels slecht gaan groeien.

Zet de Blauwe regen op een standplaats in de volle zon. Halfschaduw kan ook, maar dan groeit de plant minder goed. Blauwe regen in de volle schaduw is dus geen goed idee. De beste plek is het zuiden of zuid-westen. De tuinplant dient minstens 6 uur zon per dag te krijgen. 

Wanneer bloeit blauwe regen?

De prachtige bloemen van de Blauwe regen plant beginnen in april/mei al te bloeien. In september komt er een tweede bloei. Chinese Blauwe regen gaat pas drie tot vier jaar na het planten bloeien. 

Winterhard

Blauwe regen is winterhard maar wel bladverliezend. Blauwe regen heeft geen extra verzorging nodig tijdens de winterperiode.

iStock-stokroos-met-bankje.jpg

Stokrozen

De stokroos (Alcea rosea) is een 2-jarige plant, afkomstig uit het Midden-Oosten (van Turkije tot Palestina). 

Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september.

In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn. Worden deze in de tuin uitgeplant dan zullen ze vaak hetzelfde jaar nog bloeien. Wordt ter plaatse in de tuin gezaaid, dan bepaalt de zaaitijd het bloeijaar. Planten gezaaid in mei of begin juni maken het eerste jaar alleen een bladrozet, en bloeien pas het jaar daarop. Wordt in augustus of september gezaaid, dan bloeit de plant (afhankelijk van het weer) in het tweede of derde jaar na het zaaien. Wordt heel vroeg binnenshuis gezaaid, bijvoorbeeld in maart, dan kunnen de planten met wat geluk nog hetzelfde jaar bloeien.

Na de bloei sterft de plant af. De afgestorven stengel kan in het najaar na de bloei afgeknipt worden. Aan de voet van de plant vormen zich meestal nieuwe uitlopers. Wanneer deze ‘stekken’ in de winter afgedekt worden met een laag blad of stro ter bescherming tegen de vorst, kunnen het volgende jaar op dezelfde plek weer nieuwe bloeiende planten staan. Bij vochtig weer kan de plant last krijgen van schimmelinfecties zoals roest. Tegen roest en andere schimmelaantastingen zijn bij tuincentra en bloemisten verschillende middelen verkrijgbaar.

Stokrozen kunnen zich sterk uitzaaien! Als dat niet gewenst is kunnen na de bloei de bloemen verwijderd worden, zodat geen zaad gevormd wordt.

bottom of page